måndag 30 maj 2011

Lite bilder från 18 maj





Kycklingarna växer så det knakar och de är inte alls så ulliga längre, nu springer de runt som små eldbollar, flyger och far! Busungar!


Det här var vad som gömde sig i alla gröna tuvor!

Som jag undrat! Klockhyacint heter de och hos oss bor blå och vita.



Numera är min favoritblomma, lupinen, i full blom!



Tulpanerna är redan borta.



Rabarberblomma. Har ni gjort rabarberpaj än? Mums!



De små, vackra förgätmigejerna blommar fortfarande så fint längs med häcken.



Lila flox försökte jag plantera om från mofas trädgård, men hur gör man det när rötterna växer typ på jorden? Förhoppningsvis blir de fina till nästa år..



Ginsten är gammal och hänging mestadelen av året, men lyser upp som en liten trädgårdssol i några veckor. Frågan är om det är tillräckligt mycket för att spara den?



Hundkex är finast i vägrenen, i stora mängder!

Jag brukade ha dem som blombuketter till mina Barbiedockor.Ser ni Kalle Stropp?






Kastanjen blommar fortfarande vackert över hönsgården och skapar skydd både från sol och rovfåglar.





Syrénerna är snart överblommade!

Brukade inte de blomma lagom till skolavslutningen förr i tiden?



Äppelblom, kom sent och är redan överblommad.



Vinbärsskörden ser lovande ut!



Jordgubbarna flyttade vi från Boråkra, så där kommer det nog inte bli så många gubbar i år.

torsdag 26 maj 2011

gård till salu

Här har ni J's systers hus som nu är till salu! Hon och svärmor har knåpat ihop den beskrivande texten, helt suveränt jobb! Jag har fotat det mesta, de andra tre bilderna som har en * i överkant har de tagit.
Är ni i husletarfasen, så är detta väl värt en närmare titt!
*











*


*

Beskrivning

Ett stenkast från Nils Dackes grotta inbäddad i lummiga grönska mitt ibland stenröse och gammal hag och odlingsmark ligger denna mycket omsorgsfullt och pietetsfullt renoverade mangårdsbyggnad från 1857.

Gården delas naturligt av med mangård på ena sidan och ladugård på andra av den gamla byvägen.

Byggnadsvård har varit den röda tråden genom hela renoveringen. Då allt stort som smått har återställts eller renoverats så troget originalutförande som det är möjligt. Renoveringen på nedre plan har utförts 2009-2010 och innebär bl.a. att man har bytt ut all el och all VVS, byggt nytt badrum, kök samt tvättstuga. Ny kökspanna med två 500 liters ack. tankar har även installerats.

På ovanvåningen finns 3 rum och hall, där har ej renovering påbörjats.


Det första du möts utav är en härlig gammaldags glasveranda med många handblåsta glas. Pärlsponten som fanns kvar bakom masoniten har åter fått nytt liv och de gamla pardörrarna man fann ute i ladugården återställdes.

Därefter kommer du in i hallen som tapetserats med en ljuvlig tapet från Lim&Handtryck. Taket har på gammalt vis pappspänts och målats med emolutionsfärg. Golvet har även målats med äkta linoljefärg.


Salen har ett härligt ljusinsläpp genom rummets sex fönster. En kakelugn från ca 1920 ifrån Carlskrona kakelugnsfabrik tronar där också och ger både värme och hög trevnadsfaktor kalla ruggiga höst- och vinterkvällar.


Badrummet har fått en touch av sekelskifte med pärlspont och handslaget kakel. De handhyvlade brädorna i taket är dock betydligt äldre. Två äldre tvättkommoder, hopbyggda med en gjuten betongskiva, fungerar som praktiskt och vackert dubbelhandfat. Gjutjärnsbadkar på tassar från tiden ger en genuin atmosfär. Ett kaklat duschutrymme kompletterar. Ett klinkat golv med värmeslingor finns för en behaglig känsla.


I anslutning till toaletten ligger det rum som för närvarande har använts som sovrum. När övre plan renoverats och sovrum förlagts dit skulle detta fungera som kontor. Rummet har en bedårande blå tapet från lim & handtryck som är ett original i nytryck från 1850.


I köket har byggts ett praktiskt skafferi. Köksinredningen är byggd på plats av en lokal snickeriverkstad. Pärlsponten är framtagen på nytt och även kompletterad där det behövts. Ny murad spiskåpa efter gammal förlaga sätter prägeln på köket. Vedeldad kökspanna, Lohberger, ger värme åt hela huset och borgar för att man kan laga mat vid ev. strömavbrott. Ett stort vedförråd som rymmer 1,5 kbm finns i anslutning till köket i tvättstugan.


Tvättstugan är stor och rymlig, här finns även dusch, frys och ack.tankar samt vedförråd. Golvet är klätt med klinkers och har värmeslingor. Från tvättstugan kommer du direkt ut till trädgården.


Trädgården är utplanerad och nysådd då mycket sten har fått flytta. Vinbärsbuskar, syrener och gamla fruktträd ger trädgården karaktär

På gården finns möjlighet att ha hästar, får eller varför inte höns. Ladugården är från 1939 och i gott skick. Logen har använts som vindskydd till hästar på lösdrift. I direkt anslutning till logen ligger en vacker nystängslad hage på 2 h. Det går naturligtvis alldeles utmärkt att bygga stall med boxar, hönshus eller kanske verkstad i byggnaden. Bara att släppa fantasin och kreativiteten lös.


Områdesbeskrivning

Närmsta byn Vissefjärda ligger 7 km bort. Där finns affär, pizzeria, skola, dagis, äldrevård, badplats samt Emmaboda golfklubb.


Emmaboda ca 1,8 mil.

Karlskrona ca 4 mil.

Kalmar ca 5 mil.

Glasriket Kosta-Boda ca 4 mil


För övrigt finns mycket skog och bärmarker att njuta av hela året.

måndag 23 maj 2011

Tävling

I fredags var det dags igen för ridskolecupen på hemmaplan. Vi mötte Rosenholms Ridklubb. Tävlingen gick inte alls bra för oss, det är nästan alltid så att de som är på bortaplan rider med bäst resultat.
Själv avslutad jag mitt i banan genom att fära rakt ner i backen med ryggen först, whiplasha nacken och slå bakhuvet så det tjongade. Tappade andan och lungorna trycktes in, så kunde inte andas först. Efteråt kände jag nackvärken komma smygandes och snart kunde jag inte röra utan att det smärtade.
Efter lite påtryckning ringde jag 1177 som bad mig komma in för röngen omgående. Blev skjutsad in pga min bleka uppsyn och väl där kom jag in och fick en nackkrage på momangeln. Sen tog det 4 timmar allt som allt innan jag fick det glädjande beskedet att inga skador fanns. Halv 2 var vi hemma, tjihoo vilken underbar fredagskväll!

Här nedan har ni tävlingen i bilder, sista bilden är en millisekund innan jag flyger ivägg och tillslut en liten filmsnutt på själva flygfärden. Ser kanske inte så farligt ut mej oj va fort det gick! ;)














En dröm helt i vitt..

Ser ni den röda tråden? ;)
Vackert hus med vackert läge. Kanske den dyraste gamla trävillan i Sjuhallas historia? Lite för mycket vitt för min smak, men så fräscht! Jag gillade verkligen det ljusgråa golvet!
Alla bilder kommer från Hemnet och annonsen hittar ni här.